top of page

Masterplan woonzorgsite Molenhof

2024

april

opdrachtgever: Korian nv

ligging: Molenstraat, Melkerijstraat, Schoolstraat - 2275 Gierle

oppervlakte: 8.824 m²

Van industriële site tot woonzorgcampus

 

De woonzorgcampus, gelegen in het centrum van Gierle, wordt ontwikkeld op een voormalige industriële site die raakt aan de dorpskom. Afhankelijk van de graad van zelfredzaamheid en/of zorgbehoevendheid kunnen ouderen terecht in de assistentiewoningen (30) of het kleinschalige WZC voor 44 bewoners.

 

De GAW strekt zich uit langsheen Melkerij- en Schoolstraat terwijl het WZC parallel met de Molenstraat is ingeplant. De doelstelling is om het project ruimtelijk, visueel en functioneel te betrekken op het historische dorp. Zo is de PZ ook toegankelijk voor dorpsbewoners waardoor de campus aansluit bij het dorpsleven. Qua volume tekent de PZ zich duidelijk af en richt zich naar zowel de straat, het plein als de binnentuin. De relatie tussen plein en inkomzone wordt versterkt door een luifel tussen plein en inkom WZC.

 

Aan de noordkant van het perceel werd en parkeerstraat met 40 PP voorzien waarbij rekening is gehouden met een toekomstige doorsteek naar de molen (ontsluiting via Molenstraat).

Er is voorzien in de schakeling van diverse types buitenruimten: publiek pleintje op hoek Melkerijstraat-Molenstraat wat beide complexen verbindt en het project linkt aan het historische dorpscentrum / semipublieke binnentuin GAW / private binnentuin WZC.

Het project moet bijdragen aan de herwaardering van de Melkerijstraat tot een gezellig dorpsstraatje, o.m. door de gelijkvloerse assistentiewoningen een eigen voordeur en zuidgerichte buitenruimte te geven. De bovengelegen woningen zijn toegankelijk via gaanderijen langs de binnentuin.

bottom of page