WGC De Kaai

2018

januari

opdrachtgever: WGC De Kaai vzw

ligging: Maïsstraat 308, 9000 Gent

oppervlakte: 1.510 m²

studie stabiliteit: Fraeye & partners

studie technieken: Boydens engineering

veiligheidscoördinatie: VETO & partners

alg. aannemer: Bekaert Building Company

omgeving: landschapsatelier.be

aanvang: november 2016

website: wgcdekaai.be

Het WGC ligt aan de noordrand van Gent langs de spoorweg Gent-Eeklo wat de grote meerwaarde is in vergelijking met de bestaande locatie: het opvallend open karakter en de mogelijkheid om het gebouw vrijstaand in te planten. Het lage volume vormt een schaalbreuk tav de belendende woonblokken waardoor het zich duidelijk aftekent in het straatbeeld. Het autoluwe karakter en het parallel lopende fietspad vormen een pluspunt voor de bereikbaarheid.

Het gebouw met vierkante plattegrond heeft een centrale utilitaire kern waarrond kabinetten en kantoren zijn georganiseerd. Veel aandacht werd besteed aan een goede leesbaarheid en circulatie, optimaal daglicht, kwaliteitsvolle ruimtes voor alle medewerkers, alsook naar de scheiding publiek-privaat. De kabinetten kijken uit naar de zij- en achterkant waardoor inkijk vanaf de inkomzijde en de belendende woonblokken uitgesloten is. Ook de kine oefenzaal op de verdieping heeft uitzicht over zij- en achterkant waardoor de privacy volstrekt gegarandeerd wordt. Door een subtiel spel met tuinkamers, organische haagmassieven en cortenstaal afsluitingen slagen de landschapsarchitecten erin om een gevarieerd groen uitzicht te bieden vanuit de kabinetten zonder zich zorgen te moeten maken over mogelijke inkijk.

Duurzaamheid wordt nagestreefd op tal van vlakken zoals regenwaterrecuperatie en buffering dmv infiltratie en groendaken, hernieuwbare energie opgewekt door zonnepanelen, isolatie cf. EPB-normering, toepassing van energiezuinige LED-verlichting, verwarming mbv condenserende gasketels terwijl voor de ventilatie vraaggestuurde balansventilatie wordt toegepast met warmteterugwinning d.m.v. een warmtewiel. Via deze luchtgroepen kan er ook aan topkoeling worden gedaan waardoor in de zomerperiodes een aanvaardbaar binnenklimaat kan worden gecreëerd.

© 2018 by Archipro

T: +32 (0)9 232 05 08 | E: info@archipro.be